logo
hd-img hd-img

Over Slachtstraat

Het splinternieuwe Slachtstraat Filmtheater is een filmtheater, cultuurcentrum en horecagelegenheid in het centrum van de stad Utrecht. Het Slachtstraat Filmtheater is gevestigd in het voormalige Filmtheater ’t Hoogt en bevindt zich aan de Slachtstraat, een zijstraat verwijderd van de Neude, in een van de oudste delen van de Utrechtse binnenstad. Naast het Springhaver Theater en Louis Hartlooper Complex is Slachtstraat Filmtheater het derde filmtheater van filmmaker Jos Stelling in de stad.

 

Tot 2018 bevond zich op deze locatie Filmtheater ’t Hoogt. Vanwege plannen om de panden te verbouwen tot woningen, moest het theater vertrekken. Uiteindelijk gingen deze plannen niet door en tekenden begin 2020 het Utrechts Monumentenfonds, de eigenaar van het pand, en Jos Stelling een overeenkomst om er opnieuw een filmtheater te vestigen. Met veel liefde voor de stad en de film ontstond zo het vernieuwde, huidige culturele filmcentrum Slachtstraat Filmtheater.

 

Met een Grand Café, restaurant en vergaderruimten is het een welkome aanvulling op Springhaver Theater, het Louis Hartlooper Complex en het culturele leven in de Utrechtse binnenstad. Er bevinden zich drie zalen met in totaal 200 zitplaatsen en met de modernste technieken en comfort. Tevens is het complex verduurzaamd en is het mede dankzij een lift toegankelijk voor mindervaliden. De sfeer van het Grand Café, de serre, ‘de achterkamer’ en het restaurant verwijzen naar het Parijs aan het einde van de 19e eeuw.

 

Slachtstraat Filmtheater is alle dagen van de week geopend. De filmprogrammering en activiteiten worden samen met die van het Springhaver Theater en het Louis Hartlooper Complex centraal georganiseerd. In Slachtstraat Filmtheater worden niet alleen bijzondere films vertoond, maar is er ook ruimte voor verschillende culturele activiteiten zoals festivals, lezingen en cursussen. Op 14 april 2022 openden de deuren voor het publiek met de eerste proefvertoningen.


Geschiedenis

Het Slachtstraat Filmtheater is een initiatief van filmmaker Jos Stelling en is gevestigd in het voormalig Slachtstraat 5 en Hoogt 4 en 6. Naast het Springhaver Theater en Louis Hartlooper Complex wordt dit het derde filmtheater van Jos Stelling in de binnenstad van Utrecht. Stelling heeft samen met de eigenaar van het pand – het Utrechts Monumentenfonds – intensief gewerkt aan de transformatieplannen met als doel om een cultureel huiskamer midden in de stad te creëren, waar erfgoed beleefd kan worden.

Lees meer

Meer Slachtstraat?

Neem een virtuele 3D tour door het Slachtstraat Filmtheater: van het restaurant, ‘de achterkamer’ tot aan de filmzalen, gemaakt door het Utrechts Monumentenfonds. Benieuwd naar de ontstaanswijze van de Slachtstraat? Neem dan een korte duik in de geschiedenis van de Slachtstraat en de aanloop naar het huidige filmtheater via de Slachtstraat flyer. Daarnaast geeft de Podcast Studio Slachtstraat op Spotify ook een inkijkje in de ontwikkelingen rondom de Slachtstraat en alle mooie verhalen die zich op deze bijzondere plek hebben afgespeeld.


<
>