logo

Over Slachtstraat

In het voorjaar van 2022 opent het nieuwe Slachtstraat Filmtheater haar deuren. Een filmtheater, cultureel centrum én horecagelegenheid in hartje Utrecht, met de allure van Parijs eind 19e eeuw. Naast het Springhaver Theater en Louis Hartlooper Complex wordt dit het derde filmtheater van Jos Stelling in de binnenstad van Utrecht, gevestigd in het voormalige filmhuis ’t Hoogt. Stelling heeft samen met de eigenaar van het pand – het Utrechts Monumentenfonds – intensief gewerkt aan de transformatieplannen. Met de ontvangst van de nodige vergunningen is de bouw in februari 2021 begonnen, onder leiding van restauratieaannemer Nico de Bont (van de Domtoren) en architect Wenink Holtkamp Architecten.

 

KRACHTEN BUNDELEN

Het Slachtstraat Filmtheater is geboren uit een gezamenlijke passie om dit unieke monumentale complex met een functie als cultureel en filmisch hart in de stad weer open te stellen voor publiek. Uniek is te noemen dat Stelling en het Utrechts Monumentenfonds in deze bijzondere tijd een dergelijke samenwerking durven aan te gaan. Het vertrouwen en de passie is groot om er een prachtige culturele hotspot van te maken, van én voor de stad.

Hoogt 4 en 6 (voorheen kruidenierswinkeltje Betje Boerhave) worden bij het nieuwe theater en de ondersteunende horecafaciliteiten gevoegd. De ingang van de filmtheaters, het café en het restaurant is aan de Slachtstraat 5. Het Kruideniers Museum Utrecht en andere culturele activiteiten komen in de panden Hoogt 8 en 10, en er liggen prachtige plannen voor een mooie en unieke tuin achter deze panden. De hoekwoning Hoogt 2 herbergt unieke monumentwaarden en wordt momenteel gerestaureerd en vernieuwd.

 

verbouwingen tot het SLACHTSTRAAT FILMTHEATER

Op de eerste en tweede verdieping komen drie zalen met in totaal ruim 200 zitplaatsen. Een belangrijk aspect in de transformatie is het toevoegen van een extra vloer, waarmee de voormalige ‘Zaal 1’ wordt opgedeeld in twee filmzalen. Tevens zal het complex worden verduurzaamd en worden de filmzalen toegankelijk voor mindervaliden door het toevoegen van een liftvoorziening. Het café, de serre, ‘de achterkamer’ en het restaurant krijgen een Franse sfeer (Parijs eind 19e eeuw).

Slachtstraat Filmtheater is straks alle dagen van de week geopend. De activiteiten en filmprogrammering worden gebaseerd op die van Springhaver, het Louis Hartlooper Complex en het voormalige filmhuis ‘t Hoogt. Er zullen niet alleen bijzondere films worden vertoond, maar er is ook ruimte voor verschillende culturele activiteiten zoals festivals, lezingen, cursussen en schoolvoorstellingen.

 

UTRECHTS MONUMENTEN FONDS

Het Utrechts Monumentenfonds is een stichting zonder winstoogmerk en zet zich sinds 1943 in voor het wonen, gebruiken en genieten van gebouwd erfgoed in Utrecht, als bijdrage aan de stad en aan de stedelijke samenleving van morgen. Het UMF wil een vangnet zijn voor erfgoed dat leegkomt, doet aan kennisdeling in de stad en zet zich in voor het toekomstbestendig maken van haar monumenten en erfgoed in de stad. Het grootste deel van de portefeuille van het UMF betreft woningen die sociaal worden verhuurd, waarmee invulling wordt gegeven aan de mogelijkheid voor eenieder om in een monumentaal pand te kunnen wonen in de binnenstad. Het UMF kan haar werk doen dankzij de inzet van haar vrijwilligers en bijdragen van donateurs en kent een status als landelijk erkende professionele organisatie voor het monumentenbehoud.


logo

Geschiedenis

Het Slachtstraat Filmtheater is een initiatief van filmmaker Jos Stelling en is gevestigd in het voormalig Slachtstraat 5 en Hoogt 4 en 6. Naast het Springhaver Theater en Louis Hartlooper Complex wordt dit het derde filmtheater van Jos Stelling in de binnenstad van Utrecht. Stelling heeft samen met de eigenaar van het pand – het Utrechts Monumentenfonds – intensief gewerkt aan de transformatieplannen met als doel om een cultureel huiskamer midden in de stad te creëren, waar erfgoed beleefd kan worden.

Lees meer

logo

Meer Slachtstraat?

Neem een virtuele 3D tour door het Slachtstraat Filmtheater: van het restaurant, ‘de achterkamer’ tot aan de filmzalen, gemaakt door het Utrechts Monumentenfonds. Benieuwd naar de ontstaanswijze van de Slachtstraat? Neem dan een korte duik in de geschiedenis van de Slachtstraat en de aanloop naar het huidige filmtheater via de Slachtstraat flyer. Daarnaast geeft de Podcast Studio Slachtstraat op Spotify ook een inkijkje in de ontwikkelingen rondom de Slachtstraat en alle mooie verhalen die zich op deze bijzondere plek hebben afgespeeld.