logo
hd-img hd-img

Geschiedenis

Slachtstraat Filmtheater werd in april 2022 geopend en staat in een van de oudste delen van de Utrechtse binnenstad. In 1968 werd er door Het Utrechtse Monumenten Fonds (UMF) een plan ontwikkeld om de zeven panden te restaureren en te bestemmen voor de cultuur. Onder de naam ‘Cultuur Centrum ’t Hoogt’ opende het in 1973 haar deuren met Huub Bals als leidinggevende. Het nieuwe centrum bood plaats aan kantoor- en expositieruimten, een theater, een eethuis en een klein filmhuis. Ook na het vertrek van Huub Bals, die in Rotterdam het befaamde Internationale filmfestival (IFFR) begon, vonden er in ’t Hoogt vele spraakmakende en spannende culturele activiteiten plaats.  

 

In 1981 initieert filmmaker Jos Stelling de Nederlandse Filmdagen en de Gouden Kalveren. Het hele versplinterde Nederlandse filmlandschap moest hierbij betrokken worden om het filmmaken te verheffen tot een van de hogere kunsten. Ruud Backx, directeur van ’t Hoogt, bood gratis kantoorruimten aan. Zo werd ’t Hoogt de thuisbasis van dit jaarlijks terugkerende evenement. 

 

Jos Stelling had ondertussen met Springhaver een eigen filmhuis en trok zich begin jaren negentig terug uit de Nederlandse Filmdagen. Hierop werd het inmiddels alom bekende evenement omgebouwd tot een ‘rode loper filmfestival’ dat al snel niet meer in ’t Hoogt paste en dus daar vertrok. Vervolgens begon Jos Stelling in 2004 in het oude politiebureau Tolsteeg aan ’t Ledig Erf het (ongesubsidieerde) Louis Hartlooper Complex.

 

Vanwege plannen om de panden te verbouwen tot woningen, eindigde de samenwerking tussen het Utrechts Monumentenfonds (UMF) in 2018 en moest Filmtheater ’t Hoogt de deuren sluiten. Uiteindelijk gingen deze plannen niet door en begin 2020 tekenden de eigenaar het UMF en Jos Stelling een overeenkomst om er opnieuw een filmtheater te vestigen.

 

Met veel liefde voor de stad en de film ontstond zo het vernieuwde huidige culturele filmcentrum Slachtstraat Filmtheater. Met een Grand Café, restaurant en vergaderruimten is het een welkome aanvulling op Springhaver Theater, het Louis Hartlooper Complex en het culturele leven in de Utrechtse binnenstad. Er bevinden zich drie zalen met in totaal 200 zitplaatsen en met de modernste technieken en comfort. Tevens is het complex verduurzaamd en is het mede dankzij een lift toegankelijk voor mindervaliden. De sfeer van het Grand Café, de serre, ‘de achterkamer’ en het restaurant verwijzen naar het Parijs aan het einde van de 19e eeuw. 

 

 N.B.: Over de geschiedenis van ’t Hoogt heeft Lex Veerkamp een boekje geschreven dat is uitgegeven bij de opening: “Slachtstraat 5, een min of meer waargebeurd verhaal”. 


DOCUMENTAire: SLACHTSTRAAT, 50 jaar filmliefde

 

De verbouwing van Slachtstraat Filmtheater is vastgelegd in de korte documentaire Slachtstraat, 50 Jaar Filmliefde van Thijs Hupkens. De film geeft een boeiende inkijk in de historie van het pand en de samenwerking tussen regisseur en cultureel ondernemer Jos Stelling en het Utrechts Monumentenfonds, die samen dit pand vol filmgeschiedenis nieuw leven inbliezen. Bekijk hieronder de gehele documentaire.

 


Uit het archief: ’t hoogt en het utrechts monumentenfonds

 

Ter ere van het 25 jarig bestaan van het Utrechts Monumentenfonds werd in 1968 gezocht naar een nieuw project om het fonds meer zichtbaarheid te geven in de stad Utrecht. Dit plan betekende de start van de bouw van cultureel centrum ’t Hoogt, het pand waar tegenwoordig Slachtstraat Filmtheater gehuisvest is. Bekijk hieronder een terugblik op de totstandkoming van dit project: