logo
hd-img hd-img

The Rise Of Artificial Intelligence

Met de lancering van ChatGPT in november 2022 waren veel mensen verheugd dat ze nooit meer een scriptie of boekverslag hoefden te schrijven. Maar drie maanden later riepen meer dan 20.000 experts uit de tech-industrie en wetenschappers op tot een wereldwijde ‘pauze’ in de A.I.- wapenwedloop; ze waren de controle kwijt over de moloch die ze hadden gecreëerd. De huidige voorspelmodellen zijn beperkt, maar de ontwikkeling gaat vele malen sneller dan verwacht. Een groot deel van de A.I.-wetenschappers vreest dat hun techniek de mensheid kan vernietigen, omdat volstrekt onbekend is wat er gebeurt wanneer al binnen 5 tot 10 jaar de eerste A.I. autonoom denkt en oneindig intelligent is.

 

Maar er is hoop; in september 2023 noemde de Europese Commissie uitsterfrisico door A.I. een wereldwijde prioriteit en in november organiseert Groot-Brittannië een wereldtop. Als we gezamenlijk snel genoeg regelgeving afdwingen zijn we, zoals bij klonen van mensen, op tijd om sci-fi-horrorscenario’s te voorkomen. Hoe sneller hoe beter; dit is het moment om de aankomende nieuwe Nederlandse en Europese regeringen aan te sporen grip te houden op de ontwikkeling van zelf-nadenkende supercomputers.

 


Dit najaar vertoont Slachtstraat i.s.m. KINO en FilmHallen een reeks films over de ontwikkeling en gevaren van kunstmatige intelligentie. ‘Out of Control: The Rise Of Artificial Intelligence’ is vanaf 9 november te zien in Slachtstraat. Op zaterdag 11 november is de kick-off met een gesprek in samenwerking met The Existential Risk Observatory bij de vertoning van IHuman.


Poster for

The Rise Of A.I.: The Matrix (1999) Lana & Lilly Wachowski Vanaf donderdag 23 november

The Matrix vertelt het verhaal van een computerhacker in de 22ste eeuw die zich aansluit bij een groep ondergrondse opstandelingen die vechten tegen de immense en machtige computers die nu de aarde regeren.

Lees meer

Poster for

The Rise Of A.I.: A.I. Artificial Intelligence (2001) Steven Spielberg Vanaf donderdag 30 november

In het midden van de 21e eeuw heeft de mensheid een type computer ontwikkeld dat zich bewust is van zijn eigen bestaan. Deze vorm van kunstmatige intelligentie wordt onder andere gebruikt in robots. Een van deze robots, een jongen, hoopt een echte mens te worden om de liefde van zijn pleegmoeder terug te winnen.

Lees meer

Poster for

The Rise Of A.I.: Metropolis (1927) Fritz Lang Op vrijdag 8 december

In een futuristische stad die scherp verdeeld is tussen de rijken en de armen, ontmoet de zoon van de meesterbrein van de stad een profeet die de komst van een verlosser voorspelt om hun verschillen te bemiddelen.

Lees meer