logo
hd-img hd-img

Filmcursus: De Kracht van Filmgenres

Al sinds de geboorte van cinema worden films op basis van bepaalde kenmerken gegroepeerd tot filmgenres. Horror, komedie of science fiction. We hebben er direct associaties bij en weten wat we van een genrefilm kunnen verwachten….of toch niet?

In de cursus De kracht van filmgenres neemt filmdocent Twan Arts je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van filmgenres. Wanneer is het horrorgenre ontstaan en op welke wijze heeft de western zich geëvolueerd? Wat zijn typische stijlkenmerken van een musical of actiefilm? Wat is toch die aantrekkingskracht van de misdaadfilm en hoe weet science fiction ons telkens een spiegel voor te houden? Hoe weten filmmakers een lach en een traan los te weken wanneer we een komedie of dramafilm zien?

Of je nu een doorgewinterde filmliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar de kracht van filmgenres, deze cursusreeks zal je zeker verrassen en verrijken.

 

In vier verschillende bijeenkomsten gaat Twan Arts de verschillende genres voorbij. Het zijn losse lessen, dus ze hoeven niet als een reeks gevolgd te worden.

 

Poster design door DitIsAf


Poster for

Filmcursus: Drama & Misdaad woensdag 4 oktober om 19:00

Drama, je kan het ook wel de moeder der genres noemen. Maar is drama wel een opzichzelfstaand genre? Hoe verhouden subgenres als melodrama en kostuumdrama zich tot elkaar? En wat zijn opvallende verschillen tussen een Westerse en Oosterse dramafilm? Ook duiken we in de wereld van de misdaadfilm. Waar komt onze fascinatie voor ‘the bad guy’ vandaan? Hoe beïnvloeden gangsterfilms de criminelen in hun daden en vice versa?

Lees meer

Poster for

Filmcursus: Komedie & Musical woensdag 18 oktober om 19:00

Twee genres die bij uitstek een glimlach op je gezicht toveren. We reizen van de vroegste komedie uit 1895 naar de meest recente dijenkletser uit 2023. Van slapstick naar screwball. En van Charlie Chaplin naar Will Ferrell. Daarnaast gaan de voetjes van de vloer bij de filmmusical, een genre dat zijn hoogtijdagen al lang achter zich lijkt te hebben, hoewel recente successen erop wijzen dat het meest swingende filmgenre zich opnieuw heeft uitgevonden.

Lees meer

Poster for

Filmcursus: Western & Actie/Avontuur woensdag 1 november om 19:00

De western wordt vaak als een stoffig en typisch Amerikaans genre bestempeld. Je zult ontdekken dat niets minder waar is! We reizen van Italië naar Rusland, van de neo-western naar de acid western, en zullen ontdekken dat de western universeel en actueel is. Vervolgens is het tijd voor escapisme, een van de grootste deugden van cinema. En er is geen filmgenre dat escapisme zo goed weet te bieden als de avonturenfilm.

Lees meer

Poster for

Filmcursus: Horror & Sciencefiction woensdag 15 november om 19:00

In de laatste bijeenkomst zien we de kracht van film in het blootleggen van onze diepgewortelde angsten. Het horrorgenre jaagt ons al jaren de stuipen op het lijf. Wat zijn typische kenmerken van een horrorfilm? En wat houden subgenres als J-horror en giallo precies in? Tot slot eindigen we met science fiction, een genre waarin filmmakers lijken te proberen de mensheid een spiegel voor te houden. Wat maakt ons mens? Wat zal kunstmatige intelligentie voor ons betekenen? En vinden we hierop antwoorden in de cinema?

Lees meer