logo
hd-img hd-img

Caraïbische Filmdag

Op zondag 2 juni 2024 wordt de Eerste Caraïbische Filmdag in het Slachtstraat Filmtheater in Utrecht. Een hele dag lang zal een selectie te zien zijn uit het grote aanbod van oude Caraïbische films plus enkele van de allernieuwste films, afgewisseld met korte toelichtingen en q&a’s met de makers.

 

Het programma is tot stand gekomen onder redactie van Michiel van Kempen, Paulette Smit en Lex Veerkamp (research en coördinatie).


Poster for

Caraïbische Filmdag: De Indiaan Baarde een Neger Op zondag 2 juni om 12:15

Een drieluik over drie van de grootste schrijvers van Curaçao: Boelie van Leeuwen, Tip Marugg, Frank Martinus Arion.

 

Na de film is er een Q&A met regisseur Sherman de Jesus.

Lees meer

Poster for

Caraïbische Filmdag: Plantage Tamarinde Op zondag 2 juni om 14:15

Als de vooruitgang zich op het eiland aandient, kan de familie Van Leent van Plantage Tamarinde dat niet bijbenen. Ze vinden het moeilijk het bedrijf te verkopen, omdat dat al generaties lang in handen van de familie is.

 

Gerestaureerd door Eye Filmmuseum. Opmerkelijke film naar boek, toneelstuk en scenario van Hans Keuls. Met inleiding. In aanwezigheid van de dochter van Hans Keuls, Marleen Keuls, die ook een rol in de film speelt en hoofdrolspelers Jack Monkau & Bronwyn van Hensbergen.

Lees meer

Poster for

Caraïbische Filmdag: Korte Films Op zondag 2 juni om 16:00

Een programma met drie korte films over of uit de Caraïben:

Buskando/Op Zoek, op zoek naar wat er zoveel jaar na de slavenopstand van 1795 nog leeft van de drang naar vrijheid en zelfstandigheid, dat gesymboliseerd wordt in de persoon van Tula. E leyenda di Buchi Fil (The legend of Buchi Fil), gebaseerd op het gedicht van Pierre Lauffer, over de sterke slaaf Buchi Fil. La Última Ascensión, Visser Rowin vangt nauwelijks genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar als hij op zijn vaste visstek een mysterieuze man ontmoet, lijkt zijn leven drastisch te veranderen.

Lees meer

Poster for

Caraïbische Filmdag: Stones Have Laws Op zondag 2 juni om 17:45

Voor de Surinaamse Marrons, afstammelingen van gevluchte slaven, zijn woud, rivier en stenen door geesten bezield. In indrukwekkende beelden ontvouwt zich een panorama waarin ze hun wereld tonen en de filmmakers hun verhalen toevertrouwen. Over de strijd van hun voorouders, de nieuwe multinationals en het maken van een boot met vuur en kettingzaag.

 

De regisseurs zijn ook aanwezig.

Lees meer

Poster for

Caraïbische Filmdag: Yubismo + Voorfilms Op zondag 2 juni om 19:45

Yubismo vertelt het verhaal achter het leven en de kunst van Yubi Kirindongo (1946), een van de grootste, zo niet allergrootste beeldend kunstenaar van Curaçao.

 

De film is bekroond op het Caraïbisch Filmfestival in Toronto, Canada. Deze vertoning is de Nederlands première.

Lees meer